El cielo está enladrillado

cielo-ladrillos

“¿Quién lo desenladrillará?” El trabalenguas de nuestra infancia se ha reencarnado en la realidad política, dominada por múltiples situaciones de bloqueo. Fijada la fecha para la investidura de Pedro Sánchez, nada garantiza que este primer intento no resulte fallido. Mucho se ha escrito acerca de las razones que explican el desencuentro entre Pablo Iglesias y el líder socialista, reticente a aceptar la fórmula de un gobierno de coalición. Pero vale la pena detenerse sobre una reiterada objeción, esgrimida por el PSOE: el temor a que la sentencia del Supremo sobre el “otoño catalán” de 2017 pudiese suscitar, apenas iniciada la legislatura, reacciones contradictorias en el seno de un ejecutivo con dos almas.

La reserva no es baladí, ni se antoja fácil despejarla. ¿Lo será en las próximas semanas? ¿Acaso recurriendo a alguna fórmula flexible, como un pacto de legislatura que deje para más adelante un eventual gobierno de coalición? El “problema catalán” planea sobre la investidura y será uno de los grandes quebraderos de cabeza de la próxima legislatura. Sánchez preferiría conformar un gobierno homogéneo y practicar una política de alianzas de geometría variable – más allá de una agenda compartida con la izquierda alternativa. Queda por ver si Albert Rivera resistirá hasta el final las presiones que le conminan a un gesto de moderación. Pero la negativa de PP y C’s a facilitar la investidura pretende en primer lugar visibilizar que el PSOE requiere la abstención de “quienes pretenden romper España”. (El tardío ofrecimiento de Casado – Navarra a cambio de unos votos – parece más pensado para “desenmascarar” a Sánchez que para llevarle a la Moncloa). La pretendida “complicidad con los separatistas” será el discurso recurrente de unas derechas azuzadas por Vox… y ansiosas por explorar las potencialidades de un “proceso” con aires de reconquista.

Si Madrid parece empantanada, parálisis e incompetencia resumen el balance del gobierno que preside Torra – como vicario de Puigdemont. Un gabinete incapaz de llevar siquiera unos presupuestos al Parlament, atenazado por la pugna inacabable entre ERC y las sucesivas mutaciones de Convergència. Esa pugna llevó a la reprobación de las cuentas del anterior gobierno socialista y precipitó la convocatoria de elecciones. La administración, asfixiada por falta de recursos, desatiende compromisos y perentorias emergencias sociales, como la Renta de Ciudadanía.

Todo está pendiente de la sentencia, que muy probablemente será el preludio de unas elecciones autonómicas anticipadas. La gestión de su impacto emocional y político no resultará nada fácil. Es ocioso especular sobre la severidad del Supremo. Pero el hecho de que se prolongue la prisión provisional una vez concluido el juicio quizás no sea un buen augurio. En cualquier caso, corresponderá a la política hacerse cargo de la situación. ¿Cuál será entonces la actitud del independentismo, más allá de comprensibles protestas? ¿”Volveremos a hacerlo”? ¿O aprovechará el talante de un gobierno favorable al diálogo para buscar, desde el respeto a la separación de poderes, una salida airosa a la situación de los presos? La línea que adopten los partidos durante la investidura – ya sea facilitando tal gobierno o, por el contrario, apostando una vez más a “cuanto peor, mejor” – nos lo dirá.

La izquierda alternativa, deseosa de un retorno a la agenda social, podría contribuir a decantar ese escenario, oponiéndose sin ambigüedad a las tentaciones aventureras del independentismo. Conservar la alcaldía de Barcelona ha sido un hecho trascendente que debería inaugurar un nuevo rumbo de los comunes. Más allá de los insultos que la Plaza de Sant Jaume dirigió a Ada Colau, la ciudad respiró aliviada. Por encima del griterío de los diferentes “estrategas de la tensión”, cuando llegue el otoño se tratará de hablar al corazón de la España trabajadora y razonable. Quien lo consiga, “buen desenladrillador será”.

Lluís Rabell

(3/07/2019)

————–

versió en català

imagescac1gorr (1)

El cielo está enladrillado

“¿Quién lo desenladrillará?” El joc de paraules de la nostra infantesa s’ha encarnat en la realitat política, caracteritzada per nombroses situacions de bloqueig. Un cop fixada a data per a la investidura de Pedro Sánchez, res no garanteix a hores d’ara, però, que aquest primer intent resulti exitós. S’ha escrit molt sobre les raons que expliquen la desavinença entre Pablo Iglesias i el líder socialista, reticent a acceptar la formula d’un govern de coalició. Tanmateix, val la pena aturar-se sobre una reiterada objecció, esgrimida pel PSOE: el temor que la sentència del Suprem sobre la “tardor catalana” de 2017 pogués suscitar, només començar la legislatura, reaccions contradictòries en el si d’un executiu amb dues ànimes.

La reserva no és banal, ni sembla fàcil esbandir-la. Hi arribaran en el decurs de les properes setmanes? Caldrà recórrer a alguna formula flexible, com ara un pacte de legislatura que deixés per a més endavant un eventual govern de coalició? El “problema català” plana sobre la investidura i serà un dels grans mals de cap de la propera legislatura. Probablement, Sánchez s’hagués estimat més formar un govern homogeni i practicar una política d’aliances de geometria variable – més enllà d’una agenda compartida amb l’esquerra alternativa. Ja veurem si Albert Rivera aguanta fins al final les pressions que el comminen a fer un gest de moderació. Però, d’entrada, la negativa de PP i C’s a facilitar la investidura pretén palesar que el PSOE necessita l’abstenció dels qui “volen trencar Espanya”. (L’oferiment, tardà, de Casado – Navarra a canvi d’un grapat de vots – sembla més aviat pensat per “desemmascarar” Sánchez que no pas per dur-lo a la Moncloa). La pretesa “complicitat amb els separatistes” serà el discurs recurrent d’unes dretes espanyoles esperonades per Vox… i desitjoses d’explorar les potencialitats d’un “proceso” amb aires de reconquesta.

Si Madrid sembla empantanegada, paràlisi i incompetència són els mots que resumeixen el balanç del Govern que presideix Torra – com a vicari de Puigdemont. Un govern que ha estat incapaç de dur uns pressupostos al Parlament, tenallat per la pugna inacabable entre ERC i les successives mutacions de Convergència. Aquesta pugna, radicalitzant postures, ja va dur a la reprovació dels comptes de l’anterior govern de Pedro Sánchez i a la convocatòria d’eleccions. L’administració, asfixiada per manca de recursos, desatén compromisos i emergències socials, com ara la Renda Garantida de Ciutadania.

Tot està pendent de la sentència, molt probable preludi d’unes eleccions autonòmiques anticipades. La gestió de l’impacte emocional i polític no serà pas senzilla. És ociós especular sobre la severitat del Suprem. Però el fet que es perllongui la presó provisional un cop acabat el judici potser no sigui un bon auguri. En qualsevol cas, correspondrà a la política fer-se càrrec de la situació. Quina serà aleshores l’actitud de l’independentisme, més enllà de la comprensible protesta? “Ho tornarem a fer”? O bé voldrà aprofitar el tarannà d’un govern dialogant per cercar, des del respecte a la separació de poders, una sortida airosa a la situació dels presos? La línia que adoptin els partits durant la investidura – facilitant la formació d’un govern progressista o, per contra, apostant un cop més a “com pitjor, millor” – ens ho dirà.

L’esquerra alternativa, desitjosa d’un retorn a l’agenda social, podria contribuir a decantar aquest escenari, oposant-se sense ambigüitat a les temptacions aventureres de l’independentisme. Conservar l’alcaldia de Barcelona ha estat un fet polític transcendent que hauria d’inaugurar un nou rumb dels comuns. Més enllà dels insults que la Plaça de Sant Jaume va adreçar a Ada Colau, la ciutat va respirar alleujada. De la mateixa manera, per damunt de la cridòria dels diferents “estrategues de la tensió”, quan arribi la tardor, caldrà parlar al cor de l’Espanya treballadora i raonable. Qui aconsegueixi fer-ho, “buen desenladrillador será”.

Lluís Rabell

(3/07/2019)

https://www.catalunyapress.cat/texto-diario/mostrar/1471821/cielo-esta-enladrillado

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s