Rumbo a Venezuela

venezuela-en-transicion

A pocos días de iniciarse el juicio de los líderes independentistas, podría decirse que la política española ha puesto rumbo a Venezuela. Y no sólo porque la crisis abierta en aquel país forme parte ya de nuestras controversias domésticas, sino porque la crispación de Caracas parece haber contagiado Madrid. Vox no tiene diputados, pero su discurso atruena ya en el Congreso por boca de Rivera y Casado. Felonía”, “ilegitimidad”… Cualquiera creería que la derecha española está a punto de hacer un llamamiento a los cuarteles o a designar un “presidente encargado”. El conflicto catalán suministra petróleo para una denodada tentativa de incendio de la opinión pública. Cataluña sigue la agenda de ETA”: el marco mental está servido. Y la primera cita para medir fuerzas en la calle, lanzada.

Sólo en semejante contexto puede entenderse la polémica entorno a la figura de un relator o “notario” en unas conversaciones entre partidos políticos – o incluso entre el gobierno y la Generalitat. Mediaciones ha habido muchas, en diversas circunstancias, bajo gobiernos de distinto signo. En sí misma, esa figura no presupone nada; no equipara, ni desdibuja la naturaleza de los interlocutores: sólo pretende facilitar el diálogo y dar cuenta de él. Puede discutirse la idoneidad de la fórmula o criticar que se publicitase una idea poco perfilada. Pero, desde luego, constituye una desmesura absoluta hablar, como lo han hecho los rotativos de la capital, de “capitulación” o “atentado” a la unidad de España.

Pero ese será el clima que imperará en los próximos meses. Entorno al juicio del 1-O se librarán intensas batallas políticas que definirán nuevas correlaciones de fuerzas. Todo el mundo tiene en mente las elecciones de mayo – municipales, europeas, también autonómicas. Pero el tridente de la derecha y la extrema derecha tiene en su punto de mira la Moncloa. Desestabilizar a Sánchez, forzar cuanto antes la convocatoria de comicios legislativos. Y en esa campaña no habrá lugar para matices: diálogo político será sinónimo de traición a la patria y el Tribunal Supremo será conminado a pronunciar una sentencia condenatoria de severidad ejemplar, un escarmiento para Cataluña.

Sin piedad. Esas formaciones parecen convencidas de que sólo por la vía del tremendismo y la confrontación, sólo apelando a la movilización nacional contra el “enemigo interior”, podrán conectar con la ira difusa que los estragos de la crisis ha instalado en amplios sectores de la sociedad española, transformándola en fuerza propulsora para reconquistar el poder. Se está jugando temerariamente a aprendiz de brujo, desatando impulsos que, al cabo, puede que nadie alcance a gobernar.

Ante ese hostigamiento, que ira in crescendo, no será fácil para el gobierno socialista mantener su apuesta por la distensión y el diálogo. Tras el batacazo de Andalucía, algunos barones han entrado en pánico. Pero, ¿qué hará el independentismo? El griterío ensordecedor de la derecha española conforta el discurso de sus tendencias más exaltadas: “He aquí la España de siempre”. La espiral puede ser infernal: el radicalismo de unos alimenta el de los otros, y viceversa. Por supuesto, hay sectores que querrían dar un respiro a Sánchez, conscientes de los peligros que entrañaría el hundimiento del ejecutivo progresista ante los embates de esa derecha. Pero la pugna por la hegemonía en el seno del independentismo, lejos de apaciguarse en estas circunstancias, se está volviendo más sorda y tenaz que nunca. Nadie quiere ser tachado de “traidor”. Nadie se atreve a hacer balance del fracaso de la aventura unilateral. No hay estrategia más allá del juicio.

¿Tumbarán ERC y Pdcat los presupuestos? El debate y votación de las enmiendas a la totalidad coincidirán con la apertura de la vista oral. Y en los oídos de sus señorías aún retumbará el rugido de la Plaza de Colón: “¡A por ellos!”. Para entonces, puede que el debate sobre el relator haya quedado superado por los acontecimientos.

Lluís Rabell

(7/02/2019)

————

Rumb a Veneçuela

A pocs dies de començar el judici contra els líders independentistes, podríem dir que la política espanyola ha posat rumb cap a Veneçuela. I no només perquè la crisi oberta en aquell país ja formi part de les nostres controvèrsies domèstiques, sinó perquè la crispació de Caracas sembla haver-se encomanat a Madrid. Vox no té diputats, però el seu discurs ja ressona al Congrés per boca de Rivera i de Casado. “Traïdoria”, “il·legitimitat”… Hom podria creure que la dreta espanyola és a punt de fer una crida a l’exèrcit o de designar un “president encarregat”. El conflicte català subministra petroli per a una obstinada temptativa d’incendi de l’opinió pública. “Catalunya segueix l’agenda d’ETA”: aquest és el marc mental. I la primera cita per mesurar forces al carrer ja ha estat llençada.

Només en aquest context es pot entendre la polèmica al voltant de la figura d’un relator o “notari” d’unes converses entre partits polítics – o fins itot entre el govern central i la Generalitat. De mediacions n’hi ha hagut moltes, en diverses circumstàncies, sota governs de diferent signe. En si mateixa, aquesta figura no pressuposa res; ni equipara, ni desdibuixa la naturalesa dels interlocutors: només pretén facilitar el diàleg i retre’n compte. Podem discutir la idoneïtat de la formula o criticar que es fes pública una idea que encara estava poc perfilada. Però, en qualsevol as, constitueix una desmesura absoluta parlar, com han fet els rotatius de la capital, de “capitulació” o “d’atemptat” contra la unitat d’Espanya.

Però aquest serà el clima que regnarà durant els propers mesos. Al voltant del judici de l’1-O es lliuraran intenses batalles polítiques que definiran noves correlacions de forces. Tothom té al cap les eleccions de maig – municipals, europees, també autonòmiques. Però el trident de la dreta i l’extrema dreta té en el seu punt de mira la Moncloa. Desestabilitzar Sánchez, forçar la convocatòria de comicis legislatius com abans millor. I, enmig d’aquesta campanya, no hi haurà lloc per als matisos: diàleg polític esdevindrà sinònim de traïció a la pàtria, i el Tribunal Suprem serà comminat a pronunciar una sentència condemnatòria d’una severitat exemplar, un escarment per a Catalunya.

Cap pietat. Aquestes forces semblen convençudes que només per la via de la confrontació, només apel·lant a la mobilització nacional contra “l’enemic interior”, podran connectar amb la ira difusa que es estralls de la crisi en instal·lat en amplis sectors de la societat espanyola, transformant-la en l’impuls que necessiten per reconquerir el poder. Estan jugant de manera temerària a l’aprenent de bruixot, desfermant pulsions que, al capdavall, potser ningú serà en mesura de governar.

Davant d’aquest assetjament, que anirà in crescendo, no serà fàcil per al govern socialista mantenir la seva aposta a favor de la distensió i el diàleg. Després de la patacada d’Andalusia, alguns barons ja han entrat en pànic. Però, ¿què farà l’independentisme? La cridòria eixordadora de la dreta espanyola conforta el discurs dels seves tendències més abrandades: “Vet aquí l’Espanya de sempre”. L’espiral pot ser infernal: el radicalisme dels uns nodreix el dels altres. Per descomptat, hi ha sectors que voldrien donar un respir a Sánchez, conscients dels perills que suposaria l’ensorrament del seu executiu progressista sota l’embranzida de la dreta. Però la pugna per l’hegemonia en el si de l’independentisme, lluny d’apaivagar-se en aquestes circumstàncies, s’està tornant més sorda i tenaç que mai. Ningú vol ser titllat de traïdor. Ningú gosa fer un balanç del fracàs de l’aventura unilateral. No hi ha estratègia més enllà del judici.

¿Tombaran ERC i Pdcat els pressupostos? El debat i votació de les esmenes a la totalitat coincidirà amb l’inici de la vista oral. I en les oïdes dels diputats encara ressonarà el bram de la Plaza de Colón: “¡A por ellos!”. Aleshores, podria ser que la polèmica al voltant del relator hagués quedat depassada pels esdeveniments.

Lluís Rabell

(7/02/2019)

https://www.catalunyapress.es/texto-diario/mostrar/1320962/rumbo-venezuela

https://www.catalunyapress.cat/texto-diario/mostrar/1320961/rumb-venecuela

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s