Tota una tradició de l’esquerra marxista es va emmirallar en l’onada revolucionària desfermada a les acaballes de la Primera Guerra Mundial. A Rússia, a Hongria, a Alemanya… l’ensorrament dels vells imperis donava pas a revoltes populars i moviments insurreccionals. En el seu decurs, sorgien organismes d’elecció directa que esbossaven una nova institucionalitat, desafiant l’autoritat de governs i Estats mig desballestats. Naturalment, aquestes situacions de «doble poder» només podien ser episòdiques: més d’hora que tard, s’havia de resoldre el pols entre el règim anterior, desacreditat, i el nou ordre que pugnava per nàixer.
Doncs bé, es diria que l’independentisme voldria dibuixar – ara com ara en un terreny merament simbòlic, però altament significatiu – una situació de «doble poder» entre les legítimes institucions de l’autogovern i uns organismes privats – auspiciats tanmateix des de la Generalitat – que suposadament encarnarien el «mandat democràtic de l’1-O»: un Consell de (ara, «per») la República, un consell assessor de cara a un futur procés constituent, un cens d’inscripció voluntària (previ pagament)… Sense oblidar l’Assemblea de càrrecs electes. És cert que, si comparem el disseny final d’aquests dispositius amb la idea primigènia que subordinava literalment la Generalitat al «Govern a l’exili», podem constatar que el propòsit inicial ha quedat força diluït. Realisme? Resultat d’un cert estira i arronsa entre ERC, clarament a l’alça, i l’entorn de Puigdemont, necessitat de recuperar protagonisme polític? Sigui quina sigui l’explicació, i tot i haver-se tornat vaporosa, aquesta institucionalitat paral·lela no deixa de ser simptomàtica d’un greu problema de fons. I, atès el moment en què se’n pretén iniciar el desplegament, al final de la instrucció contra els dirigents independentistes i amb la societat catalana colpida per les dures peticions de presó de la Fiscalia, la iniciativa no podia ser més maldestre… ni més irresponsable.
Rere la insinuació d’aquesta institucionalitat alternativa no hi ha cap dinàmica revolucionària, ni cap mandat democràtic. L’1-O va representar una gran mobilització de la part del país favorable a la independència; però en el marc d’una convocatòria que excloïa més de la meitat de la ciutadania i no podia concitar cap reconeixement. Recents enquestes apunten que menys d’un terç de l’opinió pública considera l’1-O com a emissor d’un mandat. Les «noves institucions» s’insereixen en aquesta lògica d’exclusió. Una lògica populista que degrada la democràcia. Són organismes formats per independentistes que s’auto-legitimen per a representar «el poble». De moment, per la força de les coses, diuen actuar de manera paral·lela a les estructures de l’autogovern de Catalunya. Fins i tot, en el cas del Consell per la República, destaquen la seva vocació d’esdevenir una «plataforma d’internacionalització del conflicte». Però, tot plegat traspua menyspreu vers la gestió dels problemes de la població: misèria «autonomista». La dinàmica intrínseca d’aquests muntatges soscava les institucions basades en el sufragi universal de la ciutadania, aprofundint la crisi de credibilitat que pateixen. Josep Costa, Vicepresident 1er del Parlament, ho expressava així: «Tenir un parlament no és imprescindible per a fer un procés d’independència». Els sacerdots que interpreten les essències de la nació troben enutjosa la democràcia representativa. La mera existència d’un Parlament, amb representants de les diverses opcions polítiques, posa de relleu la realitat complexa de la nostra societat. I això pertorba el relat d’un poble homogeni, mogut per un sol anhel nacional.
Discursos simbòlics, no pas innocus. Som a les portes d’un judici que marcarà el futur de Catalunya i d’Espanya. La Fiscalia parla d’un intent de subvertir les institucions democràtiques. Invocant, és cert, una violència que mai no va existir. Qui treu profit d’aquestes gesticulacions abrandades i impotents?
Lluís Rabell
(2/11/2018)
Doble poder
Toda una tradición de la izquierda marxista tuvo entre sus grandes referentes la oleada revolucionaria que se desencadenó al final de la Primera Guerra Mundial. En Rusia, en Hungría, en Alemania… el hundimiento de los viejos imperios daba paso a revueltas populares y movimientos insurgentes. En el curso de los mismos surgían organismos de elección directa que esbozaban una nueva legalidad, desafiando la autoridad de gobiernos y Estados en quiebra. Naturalmente, esas situaciones de «doble poder» sólo podían ser efímeras: más temprano que tarde, tenía que resolverse el pulso entre los vestigios de los antiguos regímenes y el nuevo orden que pugnaba por nacer.
Pues bien, se diría que el independentismo intenta hoy perfilar – de momento en un plano meramente simbólico, pero altamente significativo – una situación de «doble poder» entre las legítimas instituciones de auto-gobierno y unos organismos privados – auspiciados sin embargo desde la propia Generalitat – que supuestamente encarnarían el «mandato democrático del 1-O»: un Consejo de (ahora, «por») la República, un consejo asesor en vistas a un futuro proceso constituyente, un censo de inscripción voluntaria (previo pago)… Sin olvidar la Asamblea de Cargos Electos. Es cierto que, si comparamos el diseño final de estos dispositivos con la idea primigenia, que subordinaba literalmente la Generalitat al «Govern en el exilio», cabe constatar que el propósito inicial aparece bastante diluido. ¿Ejercicio de realismo? ¿Resultado del forcejeo entre ERC, claramente al alza, y el entorno de Puigdemont, necesitado de recuperar protagonismo político? Sea cual sea la explicación, y aún tornándose vaporoso, esa diseño institucional paralelo no deja de ser sintomático de un grave problema de fondo. Y, considerando el momento en que se pretende iniciar su despliegue – al final de la instrucción de la causa contra los dirigentes independentistas y con la sociedad catalana conmocionada por las duras condenas solicitadas por la Fiscalía -, la iniciativa no podía ser más desafortunada… ni más irresponsable.
Tras la insinuación de tales instituciones alternativas no existe ninguna dinámica revolucionaria, ni mandato democrático alguno. El 1-O supuso una gran movilización de aquella parte del país favorable a la independencia; pero en el marco de una convocatoria excluyente para más de la mitad de la ciudadanía e incapaz de concitar ningún reconocimiento. Recientes encuestas apuntan a que menos de un tercio de la opinión pública considera el 1-O emisor de un mandato. Las «nuevas instituciones» se inscriben en la misma lógica de exclusión. Una lógica populista que degrada la democracia. Se trata de organismos, formados exclusivamente por independentistas, que se auto-legitiman para representar al «pueblo». De momento, por la fuerza de las cosas, dicen actuar de manera paralela a las estructuras del auto-gobierno catalán. En el caso del Consell per la República, se pone incluso de relieve su vocación de convertirse en una «plataforma de internacionalización del conflicto». Pero todo ello rezuma desprecio hacia la gestión de los problemas de la población: miseria «autonomista». La dinámica intrínseca de estos montajes no puede por menos que minar las instituciones basadas en el sufragio universal de la ciudadanía, agravando la crisis de credibilidad que las aqueja. Josep Costa, Vicepresidente 1º del Parlament, lo expresaba así en una reciente entrevista: «Tener un parlamento no es imprescindible para llevar a cabo un proceso de independencia». A los sacerdotes que interpretan las esencias de la nación se les antoja engorrosa la democracia representativa. La mera existencia de un parlamento, con representantes de las diversas opciones políticas, pone de manifiesto la realidad compleja de nuestra sociedad. Y eso perturba el relato de un pueblo homogéneo, movido por un único anhelo nacional.
Discursos simbólicos, pero no inocuos. Estamos a las puertas de un juicio que marcará el futuro de Catalunya y de España. La Fiscalía habla de un intento de subvertir las instituciones democráticas. Lo hace invocando, es cierto, una violencia que nunca existió. ¿A quién benefician estas gesticulaciones tan inflamadas como impotentes?
Lluís Rabell
(2/11/2018)
article publicat a Catalunyapress
https://www.catalunyapress.es/texto-diario/mostrar/1243130/doble-poder