Es hora de tomar una determinación

mafalda1141

«Fer un pensament» era la expresión que solía usar mi abuelo para señalar que había llegado el momento de adoptar una resolución enérgica ante una cuestión que se había tornado insoslayable. Pues bien, por lo que respecta a la confluencia de izquierdas conocida como «los comunes», ya va siendo hora de hacer «un pensament». Hace dos días, el voto favorable de su grupo parlamentario a una excéntrica moción de la CUP que reprobaba la Constitución española como antisocial y anti-democrática, encendió todas las alarmas. Semejante posicionamiento cuestionaba toda una tradición de la izquierda catalana y del movimiento obrero – una tradición que entiende que la Constitución del 78, impensable sin la lucha de la oposición democrática, logró establecer un marco de convivencia y progreso social tras décadas de dictadura. Pero, ante todo, un voto tan cargado de simbolismo situaba a los «comunes» en la órbita del discurso independentista, según el cual España seguiría siendo irremediablemente franquista.

Una grave equivocación que habría que atribuir sin embargo, no tanto al propio grupo parlamentario como a la calculada ambigüedad de que hace gala la dirección del partido. En la legislatura anterior, Catalunya Sí Que es Pot estuvo ya a punto de estallar a las puertas del pleno del Parlament de los días 6 y 7 septiembre de 2017, cuando fuimos presionados hasta forzar la abstención de nuestro grupo ante la Ley de Referéndum – que promovía, pisoteando los derechos de la oposición, la mayoría independentista. A pesar de tratarse de una convocatoria ilegal y carente de garantías democráticas, la dirección de los «comunes», sensible a un entorno soberanista, no quería quedar al margen del 1-O. Pero, por respetable que fuese el deseo de votar de mucha gente – y por muy inaceptable que fuese la respuesta policial del gobierno de Rajoy -, el carácter político de aquella convocatoria venía marcado por las llamadas «leyes de des-conexión». La pretendida Ley Fundacional, a la que sí pudimos oponernos abiertamente, dibujaba la arquitectura de una República que, de hecho, era mucho menos democrática que la monarquía parlamentaria instituida por la Constitución del 78: una república sin separación de poderes y con las atribuciones de su futura representación parlamentaria secuestradas de antemano.

Pero la dirección de los comunes solo contemplaba la movilización de una parte de la sociedad catalana, sin percibir la angustia y perplejidad de la otra – donde se sitúa, por cierto, el grueso de la población trabajadora que ha constituido la base social histórica de las izquierdas. Ese estrabismo político continua. Y ha sido la verdadera causa de este último error… que bien podría ser un último aviso. Mientras comete semejantes deslices en el parlamento, Catalunya en Comú, que parece ajena a las vivencias de esos sectores populares, sigue deshojando la margarita de su ideario. ¿Qué somos? ¿Federalistas o confederales? ¿Somos tal vez un poco independentistas? La pregunta que nos hace la clase trabajadora es, sin embargo, mucho más directa y no se pierde en divagaciones: ¿queréis la ruptura de Catalunya con España, sí o no?

Tras la experiencia de estos años, sería hora de decir, simple y llanamente, que un proyecto coherente de izquierdas es incompatible, no solo con la vía unilateral y manifiestamente fracasada del «procés», sino también con el propio objetivo de la independencia de Catalunya. La República autoritaria y populista de 7-S, llamada a convertirse en un paraíso fiscal, no era una simple pesadilla, ni el diseño erróneo de algunos dirigentes: bajo las condiciones objetivas de la globalización y ante las diversas identidades que conviven en nuestra sociedad, un nuevo y raquítico Estado catalán difícilmente podría configurarse más que como un ente regresivo, sometido al feroz dictado de los mercados financieros.

El horizonte de una izquierda transformadora no puede ser el de una Andorra con vistas al mar, ni nada que se le parezca. Es hora de decir que aspiramos a un Estado capaz de acomodar al conjunto de nuestras diversidades nacionales desde el reconocimiento y la solidaridad; que queremos una reforma federal de España y de Europa. Si tardamos demasiado en tomar esa determinación, quizá ya no tengamos tiempo para cambiar de rumbo.

Lluís Rabell

20/12/2018

https://www.catalunyapress.es/texto-diario/mostrar/1285046/hora-tomar-determinacion

—————————–

en català

És hora de fer un pensament

Aquesta era l’expressió que feia servir l’avi quan volia assenyalar que havia arribat el moment de prendre una decisió clara davant d’un problema indefugible. Doncs bé, per a la confluència d’esquerres que anomenem «els comuns» ara és l’hora de «fer un pensament». Fa dos dies, el vot favorable, per part del seu grup parlamentari, d’una estrambòtica moció de la CUP que reprovava la Constitució espanyola, declarant-la antisocial i antidemocràtica, va encendre totes les alarmes. Aquest posicionament qüestionava tota una tradició de l’esquerra catalana i del moviment obrer – tradició que entén que la Constitució del 78, impensable sense la lluita de l’oposició democràtica, va establir un marc de convivència i de progrés social, després de llargues dècades de dictadura. Però, sobretot, aquest vot, tan carregat de simbolisme, situava els «comuns» en l’òrbita del discurs independentista, segons el qual Espanya segueix sent irremeiablement franquista.

Una greu equivocació que caldria atribuir, no tant al mateix grup parlamentari, com a la calculada ambigüitat de la direcció del partit. En l’anterior legislatura, CSQP ja va estar a punt d’esclatar a les portes del ple dels 6 i 7 de setembre de 2017, quan vam ser pressionats fins a forçar la nostra abstenció davant la Llei de Referèndum – que promovia, malmetent els drets de l’oposició, la majoria independentista. Malgrat que es tractava d’una convocatòria il·legal i sense cap garantia democràtica, la direcció dels «comuns», sensible a l’entorn sobiranista, no volia ser absent de l’1-O. Però, per molt respectable que fos el desig de votar de molta gent – i per molt inacceptable que fos la resposta policial del govern de Rajoy -, el caràcter polític d’aquella convocatòria venia marcat per les dites «lleis de desconnexió». La pretesa Llei fundacional, a la qual sí vam poder oposar-nos clarament, dibuixava l’arquitectura d’una República que, de fet, era molt menys democràtica que la monarquia parlamentària espanyola instituïda per la Constitució del 78: sense separació de poders i amb les atribucions de la futura representació parlamentària segrestades.

Però la direcció dels comuns només s’emmirallava en la mobilització d’una part de la societat catalana… sense percebre l’angoixa i la perplexitat de l’altra – on es trobava, per cert, el gruix de la població treballadora que ha estat la base social històrica de les esquerres. Aquest estrabisme polític continua. I ha estat la verdadera causa d’aquest últim error…

…que podria ser l’últim avís. Mentre fa aquestes relliscades al Parlament, allunyada de les vivències dels sectors populars, Catcomú segueix desfullant la margarida del seu ideari. Què som? Federalistes o confederals? Potser una mica independentistes? La sorda pregunta que ens adreça la classe treballadora, però, és molt més directa i no es perd en divagacions: voleu el trencament de Catalunya amb Espanya, sí o no?

Després de l’experiència d’aquests anys, seria hora de dir, ras i curt, que un projecte coherent d’esquerres és incompatible, no només amb la via unilateral i manifestament fracassada del «procés», sinó amb l’objectiu mateix de la independència de Catalunya. La República autoritària i populista del 7-S, cridada a esdevenir un paradís fiscal, no era un malson passatger, ni el disseny erroni d’alguns dirigents: sota les condicions de la globalització i ateses les diferents identitats que conviuen en el si de la nostra societat, un nou i esquifit Estat català difícilment podria ser més que un ens regressiu, sotmès als dictats dels mercats financers.

L’horitzó d’una esquerra transformadora no pot ser Andorra amb vistes al mar, ni res que s’hi vulgui acostar. És hora de dir que aspirem a un Estat capaç d’encabir la nostra diversitat nacional des del reconeixement i la solidaritat; que volem una reforma federal d’Espanya i d’Europa. Si triguem massa a «fer aquest pensament», potser no hi haurà temps per canviar el rumb.

Lluís Rabell

20/12/2018

https://www.catalunyapress.cat/texto-diario/mostrar/1285042/hora-fer-pensament

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s